Telefon Telefon Telefon
Pokličite nas
+386 4 279 22 22
Pišite nam
info@tinex.si
Izberi jezik
SIENDEHR
Moj račun
Prijava
(0)
VSTOP ZA PARTNERJE
Aktualno
Objave, nasveti in zanimivi članki.

NAPREDNE INDUSTRIJSKE REŠITVE V PREHRANSKI IN EMBALAŽNI INDUSTRIJI

Procesi kot sami izdelki v prehranski in embalažni industriji so zelo različni: obstajajo tekoče in trdne snovi, surova ali predelana hrana, ter različne vrste embalaže, kot so steklenice, večje embalaže ali posamezno oviti izdelki.

Za nemoten potek zgoraj omenjenih procesov je ključno, da se v proizvodnem procesu uporabljajo visokokakovostni materiali in strojni elementi. Ti morajo izpolnjevati stroge standarde kakovosti ter zagotavljati varnost, zanesljivost in učinkovitost delovanja opreme.

Ker se vsi strojni elementi lahko znajdejo v stiku s hrano, je ključno, da imajo ustrezne certifikate, ki potrjujejo skladnost z varnostnimi in higienskimi standardi za prehrambne izdelke.

SCHAEFFLER ponuja kreativne, visoko kakovostne rešitve, ki so enostavne za implementacijo v vaš sistem. Te rešitve znatno olajšajo vsakodnevno delovanje in vzdrževanje ter omogočajo nemoten proces proizvodnje.

Inovativne prednosti proizvajalca SCHAEFFLER:
 • Mazanje z mastjo,
 • visoka odpornost na različne medije,
 • daljša življenjska doba,
 • sinhronizirano delovanje posameznih strojnih elementov,
 • nadzor delovanja delavnega procesa.

PROCESNI SESTAVNI ELEMENTI:

1.) KOTALNI LEŽAJI IN LEŽAJNE ENOTE
Kotalni ležaji so ključni gradniki številnih strojev in naprav, ki zahtevajo zanesljivo gibanje in prenašanje obremenitev pri vrtenju. Zaradi njihove raznolikosti, zmogljivosti in vzdržljivosti so nepogrešljivi deli širokega spektra industrijskih aplikacij.

Glavne značilnosti kotalnih ležajev vključujejo:
 • Prenos velikih obremenitev,
 • nizko trenje,
 • dolga življenjska doba,
 • različne konfiguracije.


2.) LINEARNA TEHNIKA
Linearna vodila so mehanski elementi, ki omogočajo linearno gibanje med dvema točkama. Glavni namen je zagotoviti natančno in stabilno premikanje objekta v eni ali več dimenzijah.

Linearna vodila odlikuje visoka natančnost, gladko delovanje, dolga življenjska doba in zanesljivost, zaradi česar so ključni elementi v mnogih industrijskih in avtomatiziranih aplikacijah, kjer je potrebno natančno premikanje predmetov ali orodij.

Poznamo več različnih sistemskih rešitev:
- Linearni moduli
Linearni moduli, ki se poslužujejo jermenskega prenosa ali tehnike krogličnega navojnega vretena, omogočajo natančne linearne premike z visoko stopnjo natančnosti, stabilnosti ter zanesljivosti. Te tehnologije zagotavljajo gladko delovanje in omogočajo natančno nadzorovanje premikov v različnih aplikacijah, kjer je ključnega pomena dosledno in natančno pozicioniranje.


- Kroglična vretena z maticami
Kroglično vreteno je mehanska naprava, ki se uporablja za pretvarjanje rotacijskega gibanja v linearno gibanje. Sestavljeno je iz navojnega vretena, po katerem se premika več kroglic, ki so nameščene v matico. Ko se vreteno vrti, se kroglice gibljejo po navojnem vretenu in potiskajo matico vzdolž vretena, kar ustvarja linearno gibanje.


- Tirna vodila in vozički
Sistem tirnega vodila vsebuje linearne vozičke s krogličnimi ali valjčnimi kotalnimi elementi, ki omogočajo gladko premikanje po tirnicah brez prevelikega trenja. Linearna vodila zagotavljajo visoko natančnost in stabilnost gibanja ter se uporabljajo v različnih aplikacijah.


- Okrogla vodila s krogličnimi pušami
Kljub majhni masi, sistem omogoča linearni prenos velikih obremenitev pri visokih hitrostih in velikih pospeških (do 100m/s2). Ker se obremenitev porazdeli po celotnem linearnem ležaju to omogoča bolj gladek tek in preprečuje preobremenitev posameznih kroglic.
Linearni ležaji se uporabljajo v kombinaciji z okroglimi osmi, brez ali s podporo. Obstajajo polne ali votle osi tako metričnih kot colskih dimenzij.


3.) MAZANJE
Za zagotavljanje nemotenega in optimalnega delovanja zgoraj omenjenih delovnih procesov je ključnega pomena uporaba ustrezne mazalne tehnike. Pravilno mazanje je ključno, saj lahko zmanjša verjetnost prezgodnjih odpovedi ležajev. Redno in pravilno mazanje je bistvenega pomena, saj omogoča zmanjšanje trenja ter preprečevanje obrabe in korozije strojnih elementov. S tem se podaljša življenjska doba opreme, zmanjšajo se stroški vzdrževanja in izboljša celotna učinkovitost proizvodnega procesa.

SCHAEFFLER ponuja različne učinkovite mazalne sisteme:


- CONCEPT 1 - CONCEPT 2
 • Omogoča mazanje do dveh mazalnih točk,
 • na voljo v velikosti 250 cm3,
 • različni intervali mazanja za vsak izhod,
 • možnost delovanja z baterijo ali omrežno napajanje 24V.
- CONCEPT 4
 • Omogoča mazanje do štirih mazalnih točk,
 • na voljo v velikosti 400 cm3,
 • različni intervali mazanja za vsak izhod,
 • krmiljenje je možno SAMO preko zunanje PLC enote. 
- CONCEPT 8
 • Omogoča mazanje do osem mazalnih točk,
 • na voljo v velikosti 800 cm3,
 • krmiljenje je možno tudi preko zunanje PLC enote. Možne individualne nastanitve za komplet dveh izhodov,
 • omogoča mazanje s pritiskom masti do 70 bar.
SCHAEFFLER predstavlja linijo masti ARCANOL FOOD2, ki je zasnovana posebej za uporabo v prehrambni industriji. Ta maziva so posebej certificirana po standardih NSF-H1, Halal in Koser, kar zagotavlja skladnost z najvišjimi standardi varnosti in kakovosti. Z uporabo teh maziv se omogoča optimalno mazanje vseh strojnih elementov, kar prispeva k zanesljivemu delovanju opreme, obenem pa zmanjšuje tveganje za kontaminacijo prehrambnih izdelkov, kar je ključnega pomena za izpolnjevanje strogih higienskih zahtev v prehrambni industriji. 

OBJAVA POPRAVEK

« Nazaj
Naše vrednote

KAKOVOST

Široka in kakovostna ponudba svetovno priznanih proizvajalcev.

CELOVITOST

Celovite rešitve na enem mestu.

PRILAGODLJIVOST

Hitra odzivnost in prilagodljivost pri individualnih potrebah kupcev.

STROKOVNOST

Strokovnost in profesionalnost zaposlenih sta ključni za uspeh.