Telefon Telefon Telefon
Pokličite nas
+386 4 279 22 22
Pišite nam
info@tinex.si
Izberi jezik
SIENDEHR
Moj račun
Prijava
(0)
VSTOP ZA PARTNERJE
Aktualno
Objave, nasveti in zanimivi članki.

Vretenski ležaji FAG

Vretenski ležaji so posebna vrsta kotalnih ležajev najnatančnejše izdelave, ki jih pogosto uporabljamo za uležajanje vreten obdelovalnih strojev. Glavne prednosti teh ležajev so:
 • Visoka natančnost: Vretenski ležaji so izdelani z izjemno visoko stopnjo natančnosti, kar omogoča zelo natančno vrtenje vretena. To je ključno pri obdelavi materialov, kjer je potrebna visoka stopnja natančnosti.
 • Visoke hitrosti: Zaradi njihove natančne izdelave in zasnove so vretenski ležaji primerni za delo pri visokih hitrostih vrtenja vreten. To omogoča hitrejše in učinkovitejše obdelovalne procese.
 • Nizko trenje: Ležaji so zasnovani tako, da zagotavljajo nizko trenje med gibljivimi deli, kar zmanjšuje energijske izgube in omogoča bolj učinkovito delovanje strojev.
 • Dolga življenjska doba: Kvalitetni vretenski ležaji imajo dolgo življenjsko dobo, tudi ob redni uporabi in visokih obremenitvah. To zmanjšuje potrebo po rednem vzdrževanju in zamenjavi ter povečuje zanesljivost delovanja strojev.
 • Minimalne vibracije: Zaradi visoke natančnosti in kakovostne izdelave vretenski ležaji zagotavljajo minimalne vibracije med delovanjem, kar je ključno za dosego visoke kakovosti obdelave materialov.
 • Prilagodljivost: Obstaja široka paleta vretenskih ležajev, ki so na voljo v različnih velikostih, oblikah in materialih, kar omogoča izbiro ležaja, ki je najbolj primeren za specifične potrebe in zahteve določene aplikacije.

Ležaji so na voljo v različni variantah:
 • Z jeklenimi ali keramičnimi kroglicami,
 • z ležajnimi obroči, narejenih iz standardnega jekla za kotalne ležaje ali visokozmogljivega jekla.
Ležaji so lahko v odprti ali zaprti izvedbi, obstaja pa tudi izvedba Direct Lube. Slednji so zasnovani za izredno visoke hitrosti z minimalnim oljnim mazanjem.
 
Postavitev ležajev izvedemo glede na samo konstrukcijo uležajenja, pri čemer lahko koristimo:
 • Sete ležajev – puščica čez vse ležaje,
 • sestavimo posamezne ležaje in upoštevamo pravilno postavitev – puščico na posameznem ležaju,
 • če imajo posamični ležaji ista odstopanja po premeru, so ta enakovredna ležajem v setu.
Označitev posamičnega krogličnega ležaja je sledeča:

Položaj kota dotika je določen z označeno puščico na zunanjem ležajnem obroču na zunanjem premeru. Odprti del puščice se nahaja na strani zunanjega ležajnega obroča, ki lahko prevzema aksialne obremenitve (debelejša rama).

Postavitev setov ležajev je lahko sledeča:


Povezavi do kataloga vretenskih ležajev FAG:
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/schaeffler_2/catalogue_1/downloads_6/sp1_de_en.pdf
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/schaeffler_2/catalogue_1/downloads_6/sp1_de_de.pdf


 

objava

« Nazaj
Naše vrednote

KAKOVOST

Široka in kakovostna ponudba svetovno priznanih proizvajalcev.

CELOVITOST

Celovite rešitve na enem mestu.

PRILAGODLJIVOST

Hitra odzivnost in prilagodljivost pri individualnih potrebah kupcev.

STROKOVNOST

Strokovnost in profesionalnost zaposlenih sta ključni za uspeh.